Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-03@16:57:15 GMT

«تاریخ جنگل» به روایت صادق مهرنوش

تاریخ انتشار: ۹ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۵۰۷۲۲

«تاریخ جنگل» به روایت صادق مهرنوش

کتاب« تاریخ جنگل» یکی از نخستین کتاب های منتشر شده درباره نهضت جنگل است که توسط« صادق مهرنوش» یکی از همرزمان میرزا کوچک جنگلی در سال ۱۳۳۶منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، «صادق مهرنوش» معروف به «شعله» از فعالان جنبش جنگل و از نزدیکان «میرزا کوچک خان» بود. وی در سال ۱۲۸۱ خورشیدی در اردبیل متولد شد و پس از اتمام تحصیلات مقدماتی به خدمت اداری درآمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

مهرنوش مدتی نیز در دایره دفتر نظامی وزارت جنگ و دادگستری اشتغال داشت. او سرانجام در سال ۱۳۲۰ به استخدام اداره فرهنگ گیلان درآمد و سوابق خود را به آنجا انتقال داد. در ابتدای ورود به آموزش و پرورش، مدتی حسابدار و دفتردار دبیرستان دخترانه «فروغ» رشت بود و بعدها به عنوان حسابدار در اداره فرهنگ گیلان به خدمت خود ادامه داد و سرانجام پس از ۲۸سال خدمت در سال ۱۳۴۲ بازنشسته شد.

 

وی در میان یاران نهضت جنگل به نام «صادق شعله» شناخته می شد و حسابدار میرزا کوچک و مامور پرداخت حق العبور بود. مهرنوش را می توان از نخستین کسانی دانست که به چاپ خاطرات خود درباره جنبش جنگل همت گماشت. زیرا «ابراهیم فخرایی» در سال ۱۳۴۴ برای نخستین بار کتاب «سردار جنگل» را تالیف کرد، ولی ۱۰ سال قبل از این تاریخ، مهرنوش خاطرات خود را در کتابی تحت عنوان «تاریخ جنگل» در یک دوره پنج جلدی بین سال های ۱۳۴۴ تا ۱۳۳۶ خورشیدی انتشار داده بود.

 

البته مهرنوش سابقه فعالیت مطبوعاتی هم داشت و سردبیر روزنامه «سپیدرود» بود و از سوی دیگر، پاورقی و ترجمه هایی را نیز در نشریه «فریاد» لاهیجان انتشار می داد و همین پاورقی ها که دربردارنده خاطرات او از دوران نهضت جنگل بود، در حدفاصل سال ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۶ انتشار یافت. برخی از محققان اعتقاد دارند که این کتاب پنج جلدی می تواند از مهمترین منابع درباره نهضت جنگل باشد. اما به دلیل روایت داستانی اثر یاد شده، نمی تواند مورد استناد پژوهشگران قرار گیرد. زیرا برخی از شخصیت های مورد اشاره گمنام و موهوم بوده و روایت ها اغلب با چاشنی داستانی همراه است.

 

مهرنوش از آغاز، متن خود را با بیانی ادبی و داستانی شروع می کند و این رویه را تا پایان جلد پنجم اثر خود ادامه می دهد.

 

شروع جنبش جنگل از روایتی که مهرنوش به شرح آن می پردازد، تفاوت بسیاری با سایر نوشته های مربوط به جنبش جنگل دارد. بر اساس گزارش وی، پس از اینکه زنی رشتی مورد توهین یکی از سربازان روس قرار گرفت، یکی از داش مشدی های سبزه میدان برآشفت و برای انتقام گرفتن از روس ها ناگهان نگاهش به میرزا کوچک خان می افتد که در سایه درختی نشسته و مشغول تسبیح و ذکر بود. آنها پس از شرح ماجرا به میرزا، با او هم قسم شدند تا اجنبی را از گیلان بیرون کنند و سپس برای انجام این کار به «تولم» رفتند. (مهرنوش، ۱۳۳۴، ج۱: ۲-۴)

 

مهرنوش در ابتدای جلد سوم در فصلی کوتاه، جغرافیای تاریخی گیلان را مورد بررسی قرار می دهد و در ادامه نیز به شرح حوادث تاریخی گیلان در عصر صفوی به ویژه در دوره شاه عباس اول می پردازد. در مجموع با آنکه تاریخ جنگل تالیف مهرنوش، نخستین اثر پس از یادداشت های «کی آرش گیلانی» درباره این واقعه تاریخی به شمار می آید، اما از نظر مورخان به جهت شیوه روایتگری داستانی آن نمی تواند مورد استناد تاریخ نگاران و پژوهشگران قرار گیرد.

 

کتاب «تاریخ جنگل» بار دیگر در سال ۱۳۹۸، به کوشش محمد کلهر در ۶۳۰صفحه توسط انتشارات شیرزاه کتاب ما منتشر شد.

پایان پیام/595

منبع: شبستان

کلیدواژه: تاریخ جنگل جنبش جنگل معرفی کتاب تاریخ جنگل میرزا کوچک جنبش جنگل نهضت جنگل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۰۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش اموزان

سرهنگ فلاحی مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس گفت: از سال گذشته حوزه هنری و دفاتر حفظ آثار در شهرستان‌ها فعال شده و قرار است زندگینامه شهدای هر شهرستان توسط جوانان داوطلب در همان شهرستان به تحریر درآید.

وی افزود: سال گذشته ۲۰ عنوان کتابچه چاپ شد که هر کدام اختصاص به یک شهید دارد و به صورت جیبی قابل حمل است.

سرهنگ فلاحی بیان کرد: این کتابچه‌ها شامل زندگینامه، خاطرات و با وصیت نامه شهدا به همراه تعدادی عکس است تا دانش آموز با فضای دفاع مقدس آشنا شود.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس گفت: در مدارس هر شهرستان، کتابچه‌ها توزیع می‌شود تا دانش آموز قهرمانان خود را بشناسند.

سرهنگ فلاحی با بیان اینکه در حوزه تولید کتاب قلم و تجربه نویسندگان مهم اند، افزود: در خراسان جنوبی از نظر نویسنده توانمند مشکل داریم، به همین منظور با کمک دستگاه‌های هنری و برگزاری کارگاه در تقویت قلم نویسندگان تلاش خواهیم کرد.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس تصریح کرد: در حال حاضر ۱۵۶ نویسنده در حوزه دفاع مقدس داریم که ۲۳ نفرشان فعال اند و کتاب‌ها در حوزه‌های کودک، نوجوان، موسیقی، تئاتر، رمان، کتاب شعر، تاریخ شفاهی، خاطره، داستان و کتاب‌های اسنادی تالیف می‌شوند.

سرهنگ فلاحی گفت: در نمایشگاه کتاب که قرار است از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در تهران برگزار شود به صورت حضوری و میدانی شرکت خواهیم کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • ما جز با رعیتِ خود دیگر با کسی جنگ نداریم!
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری
  • دین سینما به امام صادق‌(ع) چه زمانی ادا می‌شود؟
  • سرگذشت فارسی‌زبانان آسیای میانه /نگاهی به کتاب «تاریخ تاجیکان ورارود»
  • دعای خیر عباس‌میرزا در حق ناصرالدین‌شاه یک‌ساله: پنجاه سال خوشی‌ها ببیند
  • طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی به تربیت مبتنی بر روایت تاریخ توجه می‌کند
  • ۱۲ طلبه و ۴ مداح که اعضاء بدن‌شان اهداء شد/ انتشار شماره جدید «خیمه»
  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش آموزان
  • روایت زندگی قهرمانان در دستان دانش اموزان